Headerbild

Dennis Gustavsson

Dennis Gustavsson, Höganäs Roddförening tillhör sedan många år den svenska roddeliten. Han är flerfaldig svensk mästare i både olympisk rodd och kustrodd. 2021 och 2022 tog han tillsammans med Eskil Borgh (Stockholms Roddförening) VM-guld i kustrodd. September 2023 tog Dennis ett silver under EM-tävlingarna i Kustrodd i Frankrike. Dennis ingår i Svenska Roddförbundets OS-satsning (SRT24) vars mål är att kvalificera en eller flera roddbesättningar till Olympiska Spelen i Paris 2024. Dennis tävlar fortfarande för Höganäs Roddförening men bor, arbetar och tränar numera i Stockholm.

KUSTRODD VM 2023 - ett silver i dubbel!

VM-silver för Gustavsson: ”Jag satsade på att bli historisk”

8 oktober 2023 17:45

Regerande världsmästaren Dennis Gustavsson missade chansen att bli historisk med ett tredje VM-guld. Tillsammans med Eskil Borgh tog han silver efter en rafflande avslutning.
– Jag gav verkligen allt jag kunde, säger han.

  • Ulf Månsson/Helsingborgs Dagblad

Dennis Gustavsson tog silver tillsammans med Eskil Borgh vid VM i kustrodd.

Bild: World Rowing

Höganäsroddaren Dennis Gustavsson och Eskil Borgh tagit VM-guld i kustrodd de senaste två åren.

I årets final i italienska Barletta låg duon långt bak i fältet innan de började att plocka placeringar. Till slut var det bara USA som låg före. Men efter att den amerikanska båten navigerat mot fel boj så hade svenskarna chansen.

– Det är lätt att följa dem som leder och vi bråkade lite i båten om vägvalet, men Eskil (Borgh) stod på sig och gjorde att vi gick mot den rätta bojen, säger Dennis Gustavsson.

Kursvalet medförde att svenskarna var i täten när båtarna kom in mot stranden. Tävlingen innebär att roddarna ska bära båten en kort sträcka.

– Mina ben var helt stumma då och amerikanerna var starkare. Det är klart att det är surt att förlora med två sekunder, men det kändes ändå rättvist att de vann, säger han efter upplösningen.

Tre raka VM-guld hade placerat duon i historieböckerna.

– Målet var så klart att ta en trippel men vi gav verkligen allt och kunde inte gjort något annorlunda, förklarar Dennis Gustavsson.

  • Ulf Månssonulf.mansson@hdsydsvenskan.se

EM silver i kustrodd 2023

Speciellt EM-silver: ”Hack i häl med VM-gulden”

Helsingborgs Dagblad 4 september 2023 09:36

Han har två VM-guld, men rankar ändå EM-silvret nästan lika högt. Dennis Gustavsson är tillbaka ensam i båten.

– Det är skönt att vara i toppen igen, säger han. EM i kustrodd avgjordes i Frankrike. Höganäsaren Dennis Gustavsson, som har två VM-guld sedan tidigare, tog ett silver.

– Målet var medalj, det lyckades jag ju med så jag är jättenöjd med prestationen, säger han i bilen påväg hem till Sverige.

Banan var sex kilometer lång och Dennis Gustavsson passerade första rundningsmarkeringen som trea. – Jag försökte öppna ganska offensivt men ändå inte bränna allt i början.

På banans andra del avancerade han till andraplatsen, en position han höll ända in i mål.

– Jag lyckades inte riktigt ta mig fram till förstaplatsen. Jag blev nog lite avvaktande. Min plan var att göra en push lite senare i loppet, men det räckte inte riktigt till att ta in och gå upp i ledningen tyvärr.

Vann gjorde regerande EM-guldmedaljören Adrian Miramon från Spanien. Trots att Dennis Gustavsson har två VM-guld i dubbel, tillsammans med Eskil Borgh, rankar han silvret nästan lika högt.

– Det är ju en av min bättre prestationer ändå. Det är kul att vara framme och slåss i singeln igen. Innan jag och Eskil började ro dubbel körde jag mycket singel och låg ofta på de tråkiga placeringarna utanför pallen.

– Det är skönt att vara framme i toppen igen även i singel. Det här silvret är nog hack i häl med VM-gulden.

Även helsingborgarna Peter och Maria Berg fick med sig en medalj. I mixdubbel tog de ett brons.

– Det är roligt att ha en mästerskapsmedalj tillsammans, säger Peter Berg och får medhåll av sin fru.

– Det var ett spännande lopp. Vi låg efter, sjua-åtta, inledningsvis men jobbade oss upp genom fältet successivt.

Paret hade häng på de högsta placeringarna, men nådde inte hela vägen fram utan fick nöja sig med tredjeplatsen.

Text: Lisa Skeppstedt/HD

VM guld i Kustrodd 2022

Artikel i Helsingborgs Dagblad oktober 2022

”Ett av de tuffaste loppen i min karriär”

Mer lättnad än glädje. Så beskriver Dennis Gustavsson det försvarade VM-guldet. Om två år hoppas han på en plats i OS-laget.

– Jag tror absolut att det kan vara görbart.

För ett år sen tog Dennis Gustavsson VM-guld i kustrodd tillsammans Eskil Borgh. Då beskrev 31-åringen från Höganäs Roddförening framgången som ”lite ofattbar”.

Efter att duon försvarat guldet på VM i Wales under söndagen kan Dennis Gustavsson pusta ut.

– Förra året var det mer glädje när det var första gången, nu är det mer av en lättnad att vi levde upp till målet. Man har ändå byggt upp en press på sig själv, säger han.

Vädret ställde till besvär och loppet kördes över fyra kilometer i stället för sex. Det svenska laget vann med 23 sekunders marginal till silvermedaljörerna från Italien. Nya Zeeland knep bronset.

– Det var ett av de tuffaste kustroddloppen som jag rott i min karriär, säger Dennis Gustavsson. Det var ganska rufft vatten och tekniskt utmanande.

– Vi kom iväg bra i starten. Vid turning point ett fastnade Monaco i den första bojen och många lag blev inblandade. Då kunde vi bygga på vår ledning. Vi drog ifrån och hade en bra lucka, men italienarna kom ikapp och utmanade oss. Med en kilometer kvar var de hack i häl, men sen lyckades vi dra ifrån igen. Vi blev mer utmanade i år än förra året.

Redan om två veckor väntar nästa mästerskap, EM i Spanien. På längre sikt har Dennis Gustavssons andra mål. Sedan ett par år tillbaka ingår han i roddförbundets satsning mot OS i Paris 2024, där det är traditionell rodd som gäller.

– Det är ingen bestämd besättning vi satsar med än så länge utan vi är sju killar för tillfället. Går det superbra kommer vi kvala en singel, en dubbel och en scullerfyra. Målet är att en av de båtarna ska kvala till OS.

Hur ser du på dina chanser att komma med till OS?

– Det är jättesvårt att säga. Det är klart att jag vill ha en plats. Vi har en bit kvar, men jag tror absolut att det kan vara görbart om alla lägger in energin och tiden som krävs.

Helsingborgs Dagblad/Sporten/Sebastian Rönström

VM guld i Kustrodd 2021

Artikel i Helsingborgs Dagblad 2021

"Han hade ett VM-brons och siktet var inställt på ny medalj. Det blev guld.– En dröm har gått i uppfyllelse, säger Dennis Gustavsson om succéloppet i kustrodd."

”Efter skrällguld – OS-satsning

Han hade ett VM-brons och siktet var inställt på ny medalj. Det blev guld.

– En dröm har gått i uppfyllelse, säger Dennis Gustavsson om succéloppet i kustrodd.

På förhand trodde de inte riktigt på seger. Dennis Gustavsson från Höganäs och Eskil Borgh, Stockholm, drömde om VM-medalj men inte mer än så.

– När vi såg startlistan var det många meriterade lag från den traditionella rodden som var med. Roddare som varit på OS och så, säger Dennis Gustavsson.

– Vi sträckte oss till att hoppas på en hög placering.

Men redan i försöket i Portugal fick de en signal om att det kunde vara något stort på gång. I ett startfält med 71 lag vann duon sitt heat och hade den totalt tredje snabbaste tiden.

Förväntningarna inför det sex kilometer långa finalloppet ökade.

– I starten kom vi iväg bland de bästa och undvek att blanda oss i någon krock, säger Dennis Gustavsson.

– Norrmännen kom iväg lite efter, men dundrade förbi oss sen. Fast längre fram knäckte de en åra och efter deras incident låg vi i täten och kunde bevaka ledningen hela vägen in i mål.

För andra gången korsade han mållinjen som VM-guldmedaljör. Och den här gången hade domarna inga invändningar, vilket var fallet 2015 då Dennis Gustavsson ansågs ha tjuvstartat och fick tidsstraff.

– Det känns lite overkligt, det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Sen är det jättekul att ha gjort det tillsammans med Eksil i dubbel och kunna dela glädjen och det minnet med honom.

Medaljen ligger nu på en hylla i lägenheten i Stockholm och dammar eftersom Dennis Gustavsson är mitt uppe i en renovering. Han har uppvaktats av både roddklubben i Höganäs och också kommunen i samband med julskyltningen.

Men så myckets större uppståndelse än så har det inte varit.

– Det har varit jättekul att bli uppmärksammad i Höganäs. Men det har inte trillat in några nya sponsorer eller så. Sen har väl inte jag aktivt sökt några heller så jag får kanske ligga på lite bättre själv.

Dennis Gustavsson är med i roddförbundets satsning mot OS 2024 och jobbar därför bara 60 procent för att hinna träna så mycket som möjligt. Där är det traditionell rodd som gäller, men kustrodden växer snabbt.

– Från början körde jag kustrodden som ett komplement till den traditionella rodden för att förlänga säsongen lite. VM i kustrodd brukar gå senare på hösten.

– Men sporten växer snabbt och det var diskussion om att få in det på OS-programmet inför 2024. Nu är det dock framflyttat och ska röstas om för 2028 så förhoppningsvis då."

TEXT: LISA SKEPPSTEDT/Helsingborgs Dagblad 2021

FAKTA

Dennis Gustavsson

Ålder: 30 år.

Från: Höganäs.

Bor: Stockholm.

Klubb: Höganäs roddförening.

Förhoppningar inför 2022: ”Mina mål är att vi i landslagsgruppen ska ta ett stort kliv framåt inom den traditionella rodden i vår satsning mot OS 2024. Inom kustrodden är målet att jag och Eskil återigen ska tampas om guldmedaljen på VM.”

Årets prestation: VM-guld i Portugal i början av oktober.

Det här är femte delen i HD:s julserie ”Årets prestation”, där vi summerar idrottsåret 2021.

Adress

Höganäs Roddförening Småbåtshamnen 9 263 39 Höganäs

Kontakt

hoganasroddklubb@gmail.com Tel: 0736435468 Organisationsnr:843000-7818 Bankgiro:5290-2111

Drivs med KlubbenOnline

Logga in