Headerbild

Vårtal på Säsongsinvigningen

2022-05-03 i Allmänt

🌷🌿🌷🌿På vår säsongsinvigning hade vi det stora nöjet att höra en av våra trogna medlemmar Lars-Eric Jönsson, professor i etnologi tillika sportnörd :-) hålla vårtal. Här publiceras talet i sin helhet:

”För två och ett halvt år sedan trodde jag inte, av flera anledningar, att jag skulle stå här och önska fred på jorden och en god hälsa för oss alla. Men så blev det. Och så är det. Här står jag. Och önskar fred på jorden och er alla en god hälsa.
Men i dag har vi också annat att tänka på, saker som tillhör den lilla världen och som representerar allt det där vi saknade och önskade oss när pandemin stängde ner vår tillvaro, och som jag lovar er att människor som nu sitter i skyddsrum i Ukraina mest av allt önskar sig: Det vanliga livets små glädjeämnen, till exempel en vår som verkar lovande och en musikkår som ackompanjerar den.
I dag är det 1 maj. För oss betyder det att roddföreningen symboliskt öppnar säsongen med flagghissning, musik, båtdop och kanske en eskaderrodd. Det är vackert, stiligt och fullt värdigt en av byns finaste föreningar.
Det är alltså 1 maj. Och det var länge Sveriges enda sekulära helgdag och en dag som tillhör arbetarrörelsen. Sedan 2005 finns det ytterligare en sådan helgdag, Nationaldagen.
Jag har svårt att tänka mig att det är en slump att roddföreningen inleder säsongen 1 maj. Arbetarrörelsen och idrottsrörelsen är två parallella rörelser som uppstod under det sena 18- och tidiga 1900-talet och som har flera beröringspunkter.
Strax efter att roddföreningen bildades 1915 gick kravet på åtta timmars arbetsdag igenom i Sveriges Riksdag 1919. Det var en reform uppbyggd på idén om:
Åtta timmars arbetsdag. Åtta timmars fritid. Åtta timmars vila. Reformen hade stor betydelse för idrottsrörelsen. Och det var just kravet på åtta timmars arbetsdag som 1 maj-tågen kretsade kring när de i Sverige inleddes 1890.
Det är fortfarande svårt att tänka sig en idrottsrörelse utan denna reform. Den gav vanliga, arbetande människor tid och vila för att kunna ägna sig åt till exempel idrott. Och samtidigt välkomnade idrottsrörelsen alla, oavsett förmögenhet och klasstillhörighet. Det var då ingen självklarhet.
I allt väsentligt vilar Höganäs Roddförening på ideellt arbete, arbete som kräver fritid men också förstås engagemang, vilja och kunskap. Det ligger en stor styrka i det. Men det är också ganska skört och bygger på att ganska få personer håller sig friska och krya.
Om jag får komma med en önskelista inför säsongen så vore det bra om Dennis Gustavsson är frisk och kry så att han kan fortsätta resan mot Olympiska spelen i Paris 2024. Det vore stort.
Det vore också bra om föreningens styrelse håller sig frisk och kry för att hålla föreningen flytande. Det är nödvändigt.
För det tredje vore det bra om föreningens medlemmar är friska och krya för att bidra till den idrottsliga bredd som alla idrottsföreningar att räkna med bygger på.
Slutligen ser jag också framför mig två frågor med särskilt hög prioritet och som under året måste adresseras med tanke på föreningens fortsatta väl och ve.
Den ena frågan kretsar förstås kring de bitvis storskaliga och samtidigt påfallande fantasilösa planerna för hamnens utveckling. Eller avveckling – välj själv.
Dessa planer måste mötas och förmås gå hand i hand med föreningens framtid. Här hoppas jag att roddföreningen gör gemensam sak med båtklubben. Det vore bra inte bara för hotell- och hamnfrågans lösning utan också för att få till stånd ett långsiktigt samarbete mellan – och till fördel för – båda klubbarna.
Den andra frågan handlar mer grundläggande om föreningens framtid. Jag tänker på medlemsrekrytering som nog är den mest intressanta och avgörande utmaningen för väldigt många idrottsföreningar i dag. Hur får man fler ungdomar att fatta årorna? Hur bygger man upp en stark, stabil och tillräckligt stor medlemsbas som kan ta föreningen vidare?
Det här är ju inga nyheter för roddföreningen och dess styrelse. Men det är stora och svåra frågor för en förhållandevis liten ideell förening att sätta tänderna i. Jag vet, för jag sitter i styrelsen för en annan liten idrottsförening med liknande punkter på dagordningen. Och jag är ingen pessimist i det avseendet. Tvärtom finns det all anledning att vara optimist. Men det kräver energi, vilja och uthållighet. Och en gnutta slughet.
Och så förstås fred på jorden. Låt oss än en gång önska oss det.”
1 maj 2022 Lars-Eric Jönsson

Adress

Höganäs Roddförening Småbåtshamnen 9 263 39 Höganäs

Kontakt

hoganasroddklubb@gmail.com Tel: 0736435468 Organisationsnr:843000-7818 Bankgiro:5290-2111

Drivs med KlubbenOnline

Logga in