Headerbild

*Skrällguld!

2022-01-12 i Allmänt

"Han hade ett VM-brons och siktet var inställt på ny medalj. Det blev guld.– En dröm har gått i uppfyllelse, säger Dennis Gustavsson om succéloppet i kustrodd."

Årets prestation//Del 5
”Efter skrällguld – OS-satsning
Han hade ett VM-brons och siktet var inställt på ny medalj. Det blev guld.
– En dröm har gått i uppfyllelse, säger Dennis Gustavsson om succéloppet i kustrodd.
På förhand trodde de inte riktigt på seger. Dennis Gustavsson från Höganäs och Eskil Borgh, Stockholm, drömde om VM-medalj men inte mer än så.
– När vi såg startlistan var det många meriterade lag från den traditionella rodden som var med. Roddare som varit på OS och så, säger Dennis Gustavsson.
– Vi sträckte oss till att hoppas på en hög placering.
Men redan i försöket i Portugal fick de en signal om att det kunde vara något stort på gång. I ett startfält med 71 lag vann duon sitt heat och hade den totalt tredje snabbaste tiden.
Förväntningarna inför det sex kilometer långa finalloppet ökade.
– I starten kom vi iväg bland de bästa och undvek att blanda oss i någon krock, säger Dennis Gustavsson.
– Norrmännen kom iväg lite efter, men dundrade förbi oss sen. Fast längre fram knäckte de en åra och efter deras incident låg vi i täten och kunde bevaka ledningen hela vägen in i mål.
För andra gången korsade han mållinjen som VM-guldmedaljör. Och den här gången hade domarna inga invändningar, vilket var fallet 2015 då Dennis Gustavsson ansågs ha tjuvstartat och fick tidsstraff.
– Det känns lite overkligt, det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Sen är det jättekul att ha gjort det tillsammans med Eksil i dubbel och kunna dela glädjen och det minnet med honom.
Medaljen ligger nu på en hylla i lägenheten i Stockholm och dammar eftersom Dennis Gustavsson är mitt uppe i en renovering. Han har uppvaktats av både roddklubben i Höganäs och också kommunen i samband med julskyltningen.
Men så myckets större uppståndelse än så har det inte varit.
– Det har varit jättekul att bli uppmärksammad i Höganäs. Men det har inte trillat in några nya sponsorer eller så. Sen har väl inte jag aktivt sökt några heller så jag får kanske ligga på lite bättre själv.
Dennis Gustavsson är med i roddförbundets satsning mot OS 2024 och jobbar därför bara 60 procent för att hinna träna så mycket som möjligt. Där är det traditionell rodd som gäller, men kustrodden växer snabbt.
– Från början körde jag kustrodden som ett komplement till den traditionella rodden för att förlänga säsongen lite. VM i kustrodd brukar gå senare på hösten.
– Men sporten växer snabbt och det var diskussion om att få in det på OS-programmet inför 2024. Nu är det dock framflyttat och ska röstas om för 2028 så förhoppningsvis då."
TEXT: LISA SKEPPSTEDT/Helsingborgs Dagblad
FAKTA
Dennis Gustavsson
Ålder: 30 år.
Från: Höganäs.
Bor: Stockholm.
Klubb: Höganäs roddförening.
Förhoppningar inför 2022: ”Mina mål är att vi i landslagsgruppen ska ta ett stort kliv framåt inom den traditionella rodden i vår satsning mot OS 2024. Inom kustrodden är målet att jag och Eskil återigen ska tampas om guldmedaljen på VM.”
Årets prestation: VM-guld i Portugal i början av oktober.
Det här är femte delen i HD:s julserie ”Årets prestation”, där vi summerar idrottsåret 2021.

Adress

Höganäs Roddförening Småbåtshamnen 9 263 39 Höganäs

Kontakt

hoganasroddklubb@gmail.com Tel: 0736435468 Organisationsnr:843000-7818 Bankgiro:5290-2111

Drivs med KlubbenOnline

Logga in