Headerbild

Kategorier

VM guld i kustrodd

2021-10-05 i Allmänt

Äntligen! Sex år efter ett smärtsamt antiklimax kom guldet. Dennis Gustavsson från Höganäs Roddförening kan äntligen titulera sig bäst i världen i kustrodd. Text: Helsingborgs Dagblad/Sporten

Det blev en stor nordvästskånsk framgång under VM i kustrodd i Portugal. Dennis Gustavsson från Höganäs Roddförening fick ställa sig överst på pallen tillsammans med Eskil Borgh (Stockholms RF).

– Jag har landat lite, men det känns fortfarande lite ofattbart, säger Dennis Gustavsson när HD-sporten når honom.

– Det betyder väldigt mycket. Jag har väntat i ganska många år på att få ta hem ett guld. Det var ju ett missöde förra gången jag vann ett kustrodds-VM, när jag fick tidsstraff för tjuvstart som vi ansåg var fel. Sedan dess har jag försökt att vinna igen. Det har suttit långt inne.

Dennis Gustavsson syftar på VM 2015 när både han och Peter Berg blev av med sina medaljer under chockartade former efter att ha blivit bestraffade med två minuters tidstillägg.

– Revansch vet jag inte om det är, men det är en skön känsla att ha en guldmedalj som jag velat ha så länge.

Dennis Gustavsson är från Höganäs och tävlar för moderklubben, men bor i Stockholm. Han och Eskil Borgh var till slut överlägsna i herrarnas dubbel.

– På förhand var jag lite osäker på hur bra chanser vi hade. Att vi skulle vara långt framme var jag relativt säker på, men inte att vi skulle vara topp tre. Sedan vann vi försöksheatet och då började jag förstå att vi hade bättre chanser än jag tänkt på förhand.

I finalen, där Norge och Italien var främsta konkurrenter, föll norrmännen bort tidigt efter att ha brutit en åra.

– Då var deras chanser körda, men vi gjorde en bättre navigation på första bojen som vi skulle runda än italienarna. Efter det hade vi en lucka som vi höll och drygade ut lite hela vägen in i mål, säger Dennis Gustavsson.

Segermarginalen blev hela 22 sekunder när mållinjen korsades.

– Det blev en bit till slut, men å andra sidan har man sex kilometer på sig att dryga ut en ledning. Det var mycket glädje, jag vet egentligen inte vad jag tänkte när vi korsade mållinjen.

Tidigare hade Dennis Gustavsson ett VM-brons från 2016 på meritlistan. Ett stort mål framöver för 30-åringen är OS i Paris 2024.

– Nu ska jag hem och vila någon vecka och smälta alla intryck. Sedan är det på det igen och självklart ger det här oss båda inspiration inför att sätta igång med träningen framöver, säger Dennis Gustavsson.

Fler lokala förmågor tävlade i Portugal och tog fina placeringar. Maria Berg slutade fyra och Peter Berg på en nionde plats i sina klasser.

Text: Linus Ahlin
Helsingborgs Dagblad/Sporten

Adress

Höganäs Roddförening Småbåtshamnen 9 263 39 Höganäs

Kontakt

hoganasroddklubb@gmail.com Tel: 0736435468 Organisationsnr:843000-7818 Bankgiro:5290-2111

Drivs med KlubbenOnline

Logga in