Headerbild

Kategorier

VM i Kustrodd 2019

2019-10-31 i Allmänt

1-3 November är det VM i Kustrodd i Hongkong. Läs om Dennis Gustavsson i Helsingborgs Dagblads artikel.

Höganäsroddaren tävlar i VM i Hongkong – satsar på guldmedaljen

Snart är det dags för Höganäsroddaren Dennis Gustavsson att slåss om medaljerna vid VM i kustrodd i Hongkong. Trots att han bor Stockholm fortsätter han att tävla för moderklubben.

Skribent: Anders Malmberg, Helsingborgs Dagblad

Bilder: Britt-Mari Olsson

 

När Dennis Gustavsson den 2 november sticker årorna i vattnet och singelfinalen i VM i kustrodd ska avgöras, siktar han på att vara först över mållinjen efter banans sex kilometer.

– Jag vill ta medalj, gärna guld, säger han.

 

Vid VM i Monaco 2016 knep han en tredjeplats, men bronset följdes inte upp de kommande världsmästerskapen. En åra som bröts vid starten respektive en kollision spolierade medaljchanserna i de följande mästerskapen.

– De två senaste VM-tävlingarna har jag inte haft flyt, men jag har känt att jag haft förutsättningarna annars. I år hoppas jag på ett problemfritt lopp.

 

Det är mer än två år sedan Dennis Gustavsson lämnade Kullabygden för att bosätta sig i Stockholm. Men när han vid sommarens SM-tävlingar i Malmö tog guld i kustrodd, var det för Höganäs roddförening som han fortfarande representerar.

– Det är viktigt med klubben. Både ekonomiskt och att de backar upp och hejar på mig. Det är kul med stöttning från en klubb som tror på en, säger Dennis Gustavsson.

Roddföreningen i Höganäs blev i år av med sin största inkomstkälla, ställplatsen för husbilar i hamnen. Föreningen har sponsrat roddaren men när inkomsterna sinar blir det svårare.

– Jag har inte märkt av det än. Jag har tränat hemma istället för att åka på träningsläger. Men det kommer att drabba mig i slutändan om de inte får en ny bra inkomstkälla.

 

För årets satsning har han fått 15 000 kronor av kultur- och fritidsförvaltningen i Höganäs och roddföreningen har också fått flera bidrag från olika håll.

Till vardags jobbar Dennis Gustavsson som elektriker och har en tjänst på 70 procent. Men han beräknar att det behövs ungefär 50 000 kronor per år för att hålla på med elitsatsningen.

– Svenska roddförbundet står för en del av kostnaderna vid större tävlingar. Klubben hjälper till om de har ekonomi till det och sedan blir det privatekonomin man får trolla med, säger han.

I Stockholm tränar han tillsammans med Vaxholms roddförening, det blir tio till tolv pass i veckan. Under vinterhalvåret kör han mycket styrketräning, cykling och löpning. Men under sommaren är det flest pass i båten.

– Det är många fritidsbåtar runt Vaxholm på sommaren, men annars är där fina förhållanden.

 

Snart lyfter Dennis Gustavsson och helsingborgarna Peter och Maria Berg mot Hongkong, det är de tre som ska representera Sverige i VM i kustrodd.

 

För att vara med och slåss om medaljerna tränar Dennis Gustavsson nu tempo för att komma i tävlingsform.

 

– Jag ska skruva upp det till en annan växel - tävlingsväxeln.

 

 

Dennis Gustavsson får sällskap av Maria Berg och Peter Berg till Hongkong.

Bild: Britt-Mari Olsson

 

 

Adress

Höganäs Roddförening Småbåtshamnen 9 263 39 Höganäs

Kontakt

hoganasroddklubb@gmail.com Tel: 0736435468 Organisationsnr:843000-7818 Bankgiro:5290-2111

Drivs med KlubbenOnline

Logga in