Headerbild

Farstaregattan

2015-06-25 i Allmänt

Medaljer till Höganäsroddarna på första 2000meterstävlingen, trots osäkra formbesked.

Den 9 – 10 maj var det dags för tävling i Stockholm/Farsta. Så Anders, jag(Pontus) och Jacob från Ängelholm körde från Höganäs runt 10 tiden på fredagsförmiddagen för att komma upp i en bra tid till Stockholm. Dennis flög upp efter jobbet på fredagskvällen.

Väl uppe i Farsta lastade vi av båtarna och riggade våra singlar och gick ut och rodde lite för att känna att allt stämde. Det kändes helt okej även om det blåste en del på träningen.

 

På lördagen var det ett seedat försök, vilket innebar att alla vi bästa fick möta varandra i ett försök. Det bästa försöket bestod av mig (Pontus Gustavsson), Dennis Gustavsson, Anders Backeus från Brudpiga, Emil Freudenthal från Mölndal och Eskil Borg från Stockholm RF. De fyra bästa i försöket gick till A-finalen och den som kom femma och sist kom till B-final. Jag gjorde en riktigt usel start och var sist ut, men efter ett par hundra meter började jag plocka in försprånget på Dennis och Eskil, men Emil och Anders hade båda två fått ett försprång och fortsatte att dra iväg. Mellan 500m och 750m rodda gick jag förbi Eskil och fortsatte att dra för att försöka skapa ett bra försprång och att jag inte kände mig säker på att komma vidare. Jag trodde att Dennis skulle dra ifrån och att jag och Eskil skulle kriga om fjärde och femte platsen, men vid 1000m kvar rodde jag förbi Dennis. När jag kom förbi honom och slängde en blick mot honom såg han väldigt sliten och trött ut. Då började jag känna att jag kanske kan ta en tredjeplats. Vid 500m kvar gjorde Eskil en dragare och jag kände att jag är i final så jag svarar, men gör inte mer än jag behöver nu utan sparar krafter till i eftermiddag. Jag var fyra över mål och var i A-final, där var även Anders, Emil och Eskil från mitt heat. Från andra försöket var Nick Pivac från Stockholm RF och Karl Stålberg från Mölndal i A-final.

I finalen gjorde jag en bättre start och var trea eller fyra efter starten, men inte lika långt upp. Emil gjorde som han en fantomstart som han brukar och fick en stor ledning.  Sen var det ganska jämt mellan oss andra efter starten, men ganska snart började Anders jaga efter Emil. Jag gick upp på tredjeplatsen ganska tidigt i loppet och försökte hänga av Eskil som var främsta utmanaren till tredjeplatsen. Hade jag orkat göra en bättre uppgång vid 1000m kvar så kanske jag hade lyckats hänga av honom, men nu så lyckades jag bara svara på hans. Vid 500m gjorde båda två ytterligare en dragare och höll ungefär jämna steg. Vid 250m kvar så la Eskil in en riktigt bra inrodd och kom upp i 40 takt och jag försökte göra en super inrodd, men det kändes bara som att jag rusade på slejden och hindrade båten från att göra sitt jobb, så jag tappade tredjeplatsen till Eskil med dryga sekunden. Segrade i loppet gjorde Anders efter en tuff och jämn spurt med Emil.

I B-finalen kunde Dennis enkelt och avslappnat ro till sig en första plats. Han vann med knappt 30 sekunder över tvåan.

 

Söndag förmiddag var det dags för ytterligare ett nytt lopp i singel. Idag var det direktfinal då vi bara var sex startande. Vi var jag (Pontus Gustavsson), Dennis Gustavsson, Anders Backeus, Eskil Borg, Petter Miltén från SPIF och Gustav Frebrelius från Hammarby. Jag gjorde en hyfsad start, men var inte så snabb som jag hade velat för att kunna skapa bra förutsättningar för resten av loppet, men jag var ganska snabbt uppe på tredjeplatsen och försökte göra som dagen innan att bara sitta avslappnat och skicka iväg båten. Men min kropp kändes väldigt seg och jag lyckades inte ro så avslappnat jag ville och knappade inte in på Dennis eller Anders. Och strax efter 1000m rodda, när jag försökte svara på Eskils uppgång kände jag att detta inte funkar idag, så jag fick bara hålla ett jämt tempo in i mål. Som igår blev jag bara fyra och Dennis lyckades bättre än dagen innan och blev tvåa.

 

Några timmar efter singeln skulle jag och Dennis ut i dubbeln och möta Anders Backeus som rodde tillsammans med Emil Freudenthal och Karl Stålberg som rodde tillsammans med Petter Miltén samt lättviktare som vårt lopp hade blivit ihop slaget med. Jag och Dennis gjorde en okej start och låg i princip jämsides med Emil och Anders, men ju längre loppet led ju mer fick vi slita för att försöka hänga med. Ingen av oss hade någon större energi kvar i kropparna efter gårdagens och dagens singellopp. Vi blev till slut tvåa lite för långt efter Emil och Anders för att vara riktigt bra. Vi fick kriga hela vägen för att se till att vi lyckades hålla oss före lättviktarna.

Adress

Höganäs Roddförening Småbåtshamnen 9 263 39 Höganäs

Kontakt

hoganasroddklubb@gmail.com Tel: 0736435468 Organisationsnr:843000-7818 Bankgiro:5290-2111

Drivs med KlubbenOnline

Logga in